Tips waarop je moet letten bij de aankoop van een nieuwe sofa

Een goede sofa is een dure investering. Wil je zeker zijn van een goede aankoop? Volg dan deze tips…

1. Kies een degelijk frame
Het frame van een zetel is de basisconstructie en het meest belangrijke onderdeel. Het frame is altijd verborgen en wordt verder opgebouwd met vering en mousses en bekleedt met stof. Een goede basis zorgt voor de stabiliteit en de duurzaamheid van je zetel.

Zijn goed:

harde houtsoorten zoals massief eik, es en beuk
dikke metalen frames uit één stuk

Vermijd:

frames gemaakt van zachte houtsoorten zoals den
plastic frames
geperst hout (zoals spaanplaat, mdf, ….)
Ook heel belangrijk is dat poten van de zetel deel uitmaken van het frame ofwel goed zijn vastgemaakt met schroeven. Koop nooit een zetel waar het frame en poten gelijmd zijn.

2. Verbindingen van het frame.
Vraag naar de verbindingen. Houten deuvels, houten hoekverbindingen, metalen schroeven zijn heel goede en stevige verbindingen. Koop nooit een zetel dat alleen vastgemaakt is door nieten, nagels en lijm. Nieten en nagels mogen alleen gebruikt worden als extra versteviging.

3. Test de vering.
Er bestaan verschillende types vering:

Nosag veren in slangvorm (zigzag of golvende veren) uit metaal bieden een goede support en worden gebruikt door de betere fabrikanten vanwege uitstekende verende eigenschappen. Deze vering wordt elektrisch gehard en gaat jaren mee zonder aan kwaliteit in te boeten.
Springveren : spiraalvormig. Deze vering werd vroeger heel veel gebruikt om een bolle zitting te bekomen, cfr klassieke zetels en stoelen. Deze vering is het meest comfortabel maar ook de duurste. Het is dan ook heel arbeidsintensief om deze te plaatsen en vast te maken. (ambachtelijk handwerk)
Elastische singles (rek elastiek) zijn goedkoper, sneller bevestigd, maar niet zo duurzaam.
Jute singels worden altijd samen gebruikt met veren.

4. De vulling van de kussens
Een zetel met hoog comfort bestaat altijd uit een vering en vulling. Mousses die rechtstreeks op een houten plaat bevestig zijn, zijn niet duurzaam en niet echt comfortabel.

Soorten vullingen:

polyether schuim: goedkoop, makkelijk te plaatsen. Er bestaan 2 soorten:
high density: iets duurder maar ook iets harder
Low density: zijn zachter maar verslechteren snel bij veelvuldig gebruik
HR foam of koudschuim: deze is duurder, heeft een goede comfort kwaliteit, en is duurzaam
Polyester fiber: is heel goedkoop maar drukt alles plat – het polyesterdeken wordt meestal gebruikt als toplaag rondom het schuim en net onder de stof om een zacht en comfortabeler zitgevoel te creëren.
Eenden- en ganzenveren zijn heel comfortabel maar kunnen samen prakken
Het beste is eendendons gemengd met veren. Deze mengeling is zacht, heel duur (2 keer zo duur als schuim) en vraagt veel onderhoud. De kussens moeten regelmatig opgeschud worden.
Tip: wil je een comfortabele zetel die ook nog redelijk geprijsd is, kies dan voor een HR foam omringd met een laagje eendendons of HR foam omringd door een dikke laag polyesterdoek (foto 5).

SG-HR polyester vulling eendenveren dons polyesterdeken

5. Een degelijke en duurzame stofkeuze
Bij het kiezen van de stof op een meubel telt in de eerste plaats uw persoonlijke smaak. Meubelstoffen zijn een belangrijk element bij het inrichten van het interieur dat u voor ogen heeft.

Sofa’s voor dagelijks gebruik hebben echter een duurzame stof nodig. Soorten stoffen die gebruikt worden zijn:

Natuurlijke stoffen=
Katoen: is sterk, slijtvast, goed vochtabsorberend. Katoen verkleurt snel en krimpt in de was.
linnen: hebben prachtige uitstraling, maar krimpen of worden langer door schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur.
Wol: veerkrachtig, voelt zacht aan. Bekleding kreukt snel en pluist makkelijk
Zijde is zacht en glad maar heel gevoelig en broos.
Leder: mooi en sterk maar duur.
Synthetische vezels:
Polyesther: zeer sterk, hoge slijtweerstand, hoge lichtechtheid, goede stabiliteit. Krimpt en kreukt vrijwel niet.
Verder moet er na de keuze van de stof ook rekening gehouden worden met volgende eigenschappen:

Martindale: voor het testen van de slijtweerstand van meubelstoffen. Hoe hoger het cijfer van de martindale test, hoe sterker en duurzamer de stof.
Resultaten kunnen ondergebracht worden als volgt:
Decoratief gebruik < 6.000 Licht woongebruik 6.000 – 10.000 Normaal woongebruik 10.000 – 15.000 Intensief woongebruik 15.000 – 20.000 Intensief woongebruik en werken > 20.000
Praktijk ervaring leert, dat een meubelstof met 50.000 toeren Martindale zelden tot nooit klachten zal veroorzaken op basis van slijtgedrag.

Lichtechtheid: Het verkleuren onder invloed van zonlicht. De mate van verkleuring wordt uitgedrukt in een getal tussen 1 en 8 op de blauwschaal, waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft. Een lichtechtheid van 6 betekent in de praktijk dat de stof na ongeveer 2 jaar een lichte verkleuring kan gaan vertonen (mits deze niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht).
Voldoet > 4
Goed > 5
Zeer Goed > 6

Pilling: Is het aan de oppervlakte draaien van uitstekende vezels tot kleine bolletjes. De mate waarin een stof neigt tot pillen is afhankelijk van de grondstof en garenopbouw. De pilgevoeligheid wordt aangegeven met een getal tussen 1 en 5. Hierbij is 1 een zeer sterke pilling en 5 geen pilling.

Zetels

De Rore zitmeubelen fabriceert een ruim aanbod eigen lederen en stoffen salons. Zetels die qua afwerking en afmetingen perfect op uw wensen worden afgestemd. Daarnaast zijn we verdeler van topmerken zoals Leolux, Jori, Erpo en Durlet.

Natuzzi zetels

Ben jij benieuwd naar de collectie van Natuzzi zetels en salons? Kom dan langs in onze winkels in Denderhoutem. Wil je liever persoonlijk advies ontvangen omtrent zetels en salons van Natuzzi? Van een interieurarchitect die zich speciaal over jouw interieurwensen buigt? Reserveer snel jouw gratis adviseur. Bel naar 054 33 70 90.

Houten tuinmeubelen

Tuinmeubelen gezocht? Het brede E-woodproducts-gamma tuinmeubelen biedt exact wat u wenst. Een tuinmeubel kan dienen als versiering maar kan ook uit praktische overweging worden aangeschaft. Beide kan natuurlijk ook, daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Onze producten worden aangeboden aan bedrijvenparticulierenscholen en publieke organisaties. Ons meest verkochte artikel zijn Picknicktafels